Представете си, че се разхождате се из вашия град и изведнъж попадате

...
Представете си, че се разхождате се из вашия град и изведнъж попадате
Коментари Харесай

Как червената рокля се превърна в символ на насилието над жени

Представете си, че се разхождате се из вашия град и внезапно попадате на алена рокля, закачена на дърво. Малко по-късно виждате още една и още една и по този начин се оказвате заобиколени от към дузина червени рокли в най-различни стилове и кройки. Това се е случило на милиони хора в Канада и Съединени американски щати, с помощта на Джейми Блек. Канадската художничка, която основава по този начин наречения The REDress Project . Арт апаратура, която цели да насочи вниманието на хората към един сериозен проблем – насилието над  локалните. Роклите пътуват от град на град, само че мястото, на което да бъдат сложени, е постоянно деликатно подбрано.

" Инсталираме роклите тук-там с огромен трафик, тъй че повече хора да ги видят ", споделя Блек пред Vogue. Засега планът е показван най-вече в разнообразни градове в Канада, а през 2019 година се появява за първи път и в Съединени американски щати. С поразителни темпове в продължение на години дамите от локалното население на Съединени американски щати, Канада и други елементи на континента са оповестени за изчезнали или са били убити. 

Това, което подтиква Джейми да сътвори тази галерия, е проява, която вижда в Богота, Колумбия. Тя се натъква на група локални дами, събрали се на площада в столицата и споделя по какъв начин всички те са дами, които са претърпели на непосредствен или родственик. " Спомням си също по какъв начин една жена с алена рокля се изкачи на върха на една скулптура в средата на площада и извика: " Къде са те? ". Това ме накара да се замисля какъв брой сериозен е в действителност този проблем и взех решение, че би трябвало да пренесем тази сила вкъщи. "



Първата стъпка на Джейми е да събере доста червени рокли. " В последна сметка събрах 300 рокли, всички от които бяха дарени от цяла Канада и отвън нея. Хората бяха подготвени да покажат поддръжката си към фамилиите. " Червеният цвят напълно не е инцидентно определен, той символизира кръв, яд, обич и още куп други неща. Но в последна сметка Блек споделя, че е избрала аления цвят, откакто един другар ѝ обяснил, че това е единственият цвят, който духовете могат да видят. В този смисъл цветът, споделя тя, е " връщане на духа на тези дами ". Също по този начин тя споделя още, че " тъкмо това е и хубавото на изложбата, че когато хората минават около нея, не могат да я пренебрегват. “

The REDress Project се появява за първи път през 2011 година в University of Winnipeg и оттогава пътува из разнообразни градове в Северна Америка. Червеният цвят се трансформира в знак за MMIW, придвижване, основано от локалната журналистка Шийла Норт Уилсън през 2012 година, простирайки се оттатък работата на Блек.

В Канада означават 5 май като “Ден на алената рокля ”. Хората са насърчавани да носят алено, с цел да притеглят и да провокират полемика. Несъмнено планът на Блек играе значима роля в превръщането на аленото в формален цвят на акцията на MMIW, макар че доста от членовете споделят, че носят алено, с цел да могат душите на тези, които са изгубили, да бъдат с тях. Много дизайнери стартират да употребяват алено в своите сбирки, с цел да почетат MMIW.

През 2019 година група дизайнери на Седмицата на модата във Ванкувър показват червени рокли на ревютата си. Един от тях е Евън Дюшарме, който създава алена рокля от трикотаж, наречена The Honor Gown. „ Модната промишленост има огромна видимост в днешният културен климат и поддържа крепко внимание на обществеността. Вниманието може да бъде привлечено, с цел да се осведоми обществеността и промишлеността за тази зараза. "

Блек споделя, че колкото повече развива плана си, толкоз повече осъзнаване има измежду хората. “Червените рокли могат да бъдат „ каквито би трябвало да бъдат “, без значение дали имаме персонална връзка с тях, или не. Ако едно семейство се нуждае от място, където да пристигна и да се свърже със своите близки, роклята може да направи това вместо тях. Роклите постоянно описват друга история. “

Автор: Димана Бошнакова

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР